RITVA-tietokanta

Radio- ja televisioarkisto

Hakuohje

 

Hakutyypit

Ohjelmahaku etsii hakusanoja ohjelman nimestä, kuvauksesta ja asiasanoista.

Sarjahaku hakee sarjasta luodun sarjakortin ja muutaman sarjan jakson satunnaisessa järjestyksessä. Sarjakortti-sivun alalaidan linkistä "Näytä kaikki" saa näkyviin kaikki sarjan osat. Kotimaisten sarjojen sarjakortteihin lisätään tietoja sarjan sisällöstä ja sarjan tekemiseen liittyvistä henkilöistä, yhtiöistä ja kokoonpanoista. Jos sarja ei löydy sarjahaulla, tee haku sarjan nimellä ohjelmahaussa.

Henkilöhaku etsii henkilöitä, jotka on linkitetty ohjelmiin. Henkilöitä linkitetään ainoastaan osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat). Henkilöitä kannattaa etsiä myös ohjelmahaussa, jolloin hakutulokseen tulevat mukaan ne henkilöt, jotka on mainittu ohjelman kuvauksessa.

Yhtiöhaku etsii yhtiöitä, jotka on linkitetty ohjelmiin. Yhtiöitä linkitetään ainoastaan osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat).

Kokoonpanohaku etsii kokoonpanoja, jotka on linkitetty ohjelmiin. Kokoonpanoja linkitetään ainoastaan osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat).

Teksti-tv -haku etsii hakusanoja teksti-tv-sivuilta. Sivuja on tietokannassa tallessa vuodesta 2009 alkaen seuraavilta kanavilta: MTV3, Nelonen, Urheilukanava, Subtv ja YLE.

 

Selaus

Ohjelmaopas (EPG) näyttää yhden päivän ohjelmatiedot valituilta kanavilta.

Kanavat-näkymä sisältää listan tv- ja radiokanavista, joiden ohjelmia tai ohjelmatietoja on tallennettu tietokantaan.

Henkilöt-näkymä sisältää listan tietokantaan linkitetyistä henkilöistä. Henkilöitä linkitetään vain osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat).

Yhtiöt-näkymä sisältää listan tietokantaan linkitetyistä yhtiöistä. Yhtiöitä linkitetään vain osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat).

Kokoonpanot-näkymä sisältää listan tietokantaan linkitetyistä kokoonpanoista. Kokoonpanoja linkitetään vain osaan ohjelmista (esim. kotimaiset sarjat).

Teksti-tv -näkymässä voi selata teksti-tv-sivuja.

Metadata-näkymä sisältää automaattisen metadatan raakamuodossa. Asiakkailla ei ole toistaiseksi pääsyä raakametadataan.

Audio/videotallenteet -näkymän kautta pääsee tarkastelemaan miltä viikoilta ja miltä kanavilta ohjelmavirtaa on tallennettu.

Aikajana-näkymässä voi tarkastella visuaalisesti yhden päivän ohjelmatietoja valituilta kanavilta. Näkymä on käytettävissä vain RTVA:n katselu- ja kuuntelupisteissä.

 

Haun tarkentaminen

Haun tarkennusvalikon saa avattua klikkaamalla pikahakukentän alapuolella olevaa "Tarkenna hakua" -linkkiä. 
Hakua voi tarkentaa "Tarkenna hakua" -linkin kautta. Hakulausekkeet voi syöttää pikahakukenttään myös suoraan.
 
 
Kaikki ohjelmakortit eivät sisällä itse tallennetta. Valitsemalla video-/audiotoisto hakutuloksiin saadaan vain ne ohjelmat, joista on tallenne. Tämä asetus on oletuksena.

Hakua voi rajata eri kokoelmiin pikahaun Tarkenna hakua -toiminnosta, ohjelmahausta ja yhdistelmähausta.  Haettavat kokoelmat ovat siis Tallennettu ohjelmavirta 2009 – ja Yle 1957–2008. Haun voi kohdistaa myös molempiin kokoelmiin.

Tarkennusvalikon
  • ensimmäisestä pudotusvalikosta valitaan Boolen operaattori ”AND” tai ”OR”. "AND"-ehto hakutermien välissä edellyttää, että kaikki hakutermit esiintyvät hakutuloksessa. "OR"-ehto hakutermien välissä edellyttää, että jokin hakutermeistä esiintyy hakutuloksessa.(Monimutkaisten hakulausekkeiden muodostamiseen on apuvälineet ”Yhdistelmähaku”-näkymässä, jossa on myös tarkemmat ohjeet Boolen logiikan käyttämisestä).
  • toisesta pudotusvalikosta valitaan hakuehto.
  • kolmannesta pudotusvalikosta valitaan onko hakutermi kohdistuva vai poissulkeva.
  • viimeiseen kenttään syötetään (tai valitaan) hakutermi.
”Lisää hakuun” -painike siirtää hakuehdon pikahakukenttään suorittamatta hakua. Hakuehtoja on mahdollista syöttää lisää.
”Lisää ja hae” -painike siirtää hakuehdon pikahakukenttään ja suorittaa haun tämän jälkeen.
 
Hakua voi tarkentaa myös hakutuloslistauksen jälkeen, jolloin hakuhistoria jää näkyviin käyttäjälle, ja edellisiin hakuihin on mahdollista palata.
 
Haku on mahdollista tarkentaa kohdistumaan seuraaviin tietoihin:
 

Syntaksihaku

Kokenut käyttäjä voi kirjoittaa tarkennettuja hakuja myös syntaksimuodossa suoraan pikahakukenttään. Käytettyjä syntakseja ovat (xyz on syötetty hakutermi):

 

Katkaisumerkin käyttö

Ritvassa haun katkaisu toimii hieman eri tavalla riippuen siitä, haetaanko ohjelmia/lähetyksiä, henkilöitä, yhtiöitä vai kokoonpanoja. Teksti-tv-haussa katkaisu ei toimi, joten hakusanat on kirjoitettava kokonaisuudessaan.

 

Ohjelmat/Lähetykset

Katkaisuhaut toimivat hakutermin katkaisuna alusta, keskeltä ja lopusta. Minimipituus haulle on viisi merkkiä.

Esim.

kansallis*

*ansallis*

*ansallis

 

Henkilöt, yhtiöt ja kokoonpanot

Katkaisuhaut toimivat hakutermin katkaisuna alusta, keskeltä ja lopusta. Minimipituus haulle on yksi merkki.

Esim.

a*

*a

*a*